zupa-z-ziarnami-konopi

Siemieniotka, zupa wigilijna z ziarnami konopi

0 Shares
0
0
0

Szukasz pomysłu na pyszną, zdrową i oryginalną potrawę wigilijną? W takim razie zwróć uwagę na siemieniotkę, czyli śląską zupę z nasionami konopi. Chociaż tradycyjnie przyrządza się ją w święta, to jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby gościła w naszym jadłospisie przez cały rok. Podpowiadamy, jak krok po kroku ją przygotować!

Co to jest siemieniotka

To szara aksamitna zupa, słodko-słona z mlecznym posmakiem. Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie. Zupa śląska siemiotka znajduje się na liście tradycyjnych produktów, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z XIX wieku. 

Zupa siemieniotka słynie z niepowtarzalnego smaku i właściwości leczniczych, w medycynie ludowej nasiona konopi stosowano na zmiany skórne. Ta potrawa wigilijna gości w śląskich domach, dawniej wierzono, że chroni przed wrzodami i świerzbem. 

Siemieniotka, znana również jako konopiotka, siemianka lub konopianka, składa się przede wszystkim z nasion konopi, gotowanych z mlekiem i masłem. Zazwyczaj dodaje się do niej kaszę jaglaną lub gryczaną. Niektórzy podają ją z grochem lub soczewicą. Chociaż dodaje się do niej różne składniki, to istnieje jeden wspólny – nasiona konopi siewnej

Zupa siemieniotka. Przepis

Do przygotowania siemieniotki potrzebujesz:

  • 1 kg nasion konopi siewnej,
  • 50 ml słodkiej śmietany 30%, może być więcej, zależnie od preferencji,
  • 1 cebulę,
  • soli, pieprzu, soku z jednej cytryny i cukru.

Aby pozbyć się gorzkiego smaku z ziaren konopi, należy je ugotować, kilkukrotnie odlewając wodę. Kiedy nasiona zaczynają pękać, musisz je odcedzić, a następnie utrzeć drewnianą pałką na sitku. W tym czasie przelewamy całość wodą, żeby otrzymać mleczko konopne, które zagotowujemy z wodą i główką cebuli. Pamiętajmy, żeby nie przecedzać przez bawełnianą gazę, w przeciwnym razie biały miąższ zostanie na płótnie. Po ugotowaniu cebuli wyjmujemy ją, a wlewamy słodką śmietanę. Na koniec zupę siemieniotkę doprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny i cukrem. Możesz ją podać z gotowaną kaszą, soczewicą lub grochem. 

Prozdrowotne właściwości nasion konopi

Wspomniane nasiona zawierają znikome ilości THC, w związku z tym nie wywołują uczucia haju ani nie uzależniają. Małe, żółtawe ziarna konopi dostarczają mnóstwa składników odżywczych. Specjaliści przypominają, że w takich nasionach znajdują się niezbędne organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe i kwas linolowy, które podnoszą poziom HDL, czyli „dobrego” cholesterolu, jednocześnie obniżając poziom LDL, „złego” cholesterolu. Badania dowodzą, że kwasy omega-3 wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. 

Nasiona konopi zawierają też dużo przeciwutleniaczy, dzięki czemu mogą złagodzić stan zapalny. Nic więc dziwnego, że wielu dermatologów zaleca je na problemy skórne, takie jak trądzik czy atopowe zapalenie skóry. Jeśli do siemieniotki dodamy kaszę jaglaną, zmaksymalizujemy korzyści zdrowotne. Jaglanka zawiera witaminy z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego i krążenia. Dodatkowo kasza, podobnie jak ziarna konopi, jest bogatym źródłem błonnika, dlatego poprawia perystaltykę jelit, a tym samym zapobiega problemom trawiennym.

Zupa siemieniotka dostarcza też sporo witaminy E, dlatego działa zbawiennie na skórę, włosy i paznokcie. Proponowana potrawa jest też bogata w wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby. Zupa ma specyficzny smak, ale jeśli przypadnie ci do gustu, będzie często gościć na twoim stole. 

źródło: Olej CBD – greencross.pl 

0 Shares
You May Also Like